Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA UN-A

Odbijenica: 'Nećemo sudjelovati 
u Jeremićevu showu!'

'(120924) -- NEW YORK, Sept. 24, 2012 () -- President of 67th Session of UN General Assembly Vuk Jeremic addresses the High-level Meeting on the Rule of Law at the National and International Levels at
DPA/PIXSELL
09.04.2013.
u 20:00

Svi su shvatili da je Jeremić namjerno odabrao 10. travnja za raspravu o Haagu

“Gospodin Jeremić je javno rekao da je sazvao ovaj skup kao reakciju na određene presude. To nameće pitanja o temeljnim pravilima o poštovanju vladavine prava. To nije skup na kojem bi moje sudjelovanje dalo neki važan doprinos u osudi nečega do čega jako držim”.

Na dan osnutka NDH

Tim je riječima Theodor Meron, predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, komentirao zašto se sutra neće odazvati pozivu za sudjelovanje na tematskoj sjednici Opće skupštine Ujedinjenih naroda koju je njezin predsjednik Vuk Jeremić organizirao pod nazivom “Uloga međunarodnih kaznenih sudova u ostvarivanju pravde i pomirenja između naroda” na datum 10. travnja, na koji je 1941. godine osnovana Nezavisna Država Hrvatska, što su kao političku insinuaciju prepoznali svi u UN-u, ali i u političkim centrima širom svijeta.

Sva tri haaška tribunala odbila su sudjelovati u Jeremićevoj “predstavi za unutrašnjopolitičku scenu Srbije” jer se komentira da jednogodišnju funkciju predsjednika Opće skupštine koristi isključivo za osobne ambicije, kojima je cilj u budućnosti postati predsjednikom Srbije.

Američki veleposlanik za ratne zločine Stephen Rapp također je odbio Jeremićev poziv da sudjeluje u raspravi, a Washington je pripremio priopćenje zajedno s još nekoliko zemalja u kojem će izraziti potporu međunarodnoj pravdi i važnosti poštenih sudskih presuda. Rapp je upozorio na Jeremićev pokušaj da se haaškim sudovima za ratne zločine pripisuje pristranost na štetu određenog naroda ili zajednice, što se zaključuje iz najava rasprave u Općoj skupštini za desetog travnja.

Dolazi i Savo Štrbac

“Na tribunalima za ratne zločine nikada ne bi trebali biti uključeni termini prema kojima su cijeli narodi, etničke skupine ili cjelokupni politički pokreti odgovorni za neki zločin”, rekao je Rapp ističući da se kod procesuiranja ratnih zločina uvijek radi o individualizaciji krivnje. Vuk Jeremić, koji naglašava kako će u New Yorku ugostiti srbijanskog predsjednika Nikolića i borca za ljudska prava Savu Štrpca, komentirao je “skandaloznom” odluku Theodora Merona da se neće odazvati pozivu.

“Preplašio se da bi mu mogla biti postavljena neugodna pitanja”, poručio je Jeremić, za kojeg na East Riveru govore da je brojnim skandalima obezvrijedio odgovornu dužnost predsjednika Opće skupštine.

>> Jeremić: Nije uspjela opstrukcija rasprave u UN-u 10. travnja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije